Gryterett med høyrygg

Oppskrifter

En skikkelig kraftgryte med høyrygg og grønnsaker. Dette er kokken vår, Elisabeth, sin oppskrift. Laget på Golfjellet en vakker høstdag.

Gryte hoyrygg 1

Gryteretter er perfekt når du skal lage mat til flere. Tilbered alle råvarene i kjelen og la den putre en stund og lage seg selv mens du gjør noe annet.

Vi tok med oss massevis av gode råvarer til Golfjellet, og laget blant annet denne deilige gryteretten med høyrygg og masse grønnsaker.

En god høstgryte til å varme seg på.

Gryterett med høyrygg

6-8 porsjoner

Gryte hoyrygg 0

Ingredienser

1 – 1 ½ kg høyrygg uten ben
3-4 ss klarnet smør
salt og pepper

3 gulrøtter
3 persillerøtter
2 stilker stangselleri
5-6 kokte faste poteter
3-4 sjalottløk

1 liten boks tomatpuré
2-3 ss soltørkede tomater
½ ts sukker
1/3 flaske rødvin
vann
1 buljongterning
1 kvast timian og en kvast rosmarin

Slik lager du gryteretten

Prepping av grønnsaker

Skrell og del gulrøttene i skiver. Skrell persillerøttene og del de i skiver som med gulrøttene. Grovhakk stangselleri. Skrell potetene og sjalottløken. Løken skal være hel.

Gryte hoyrygg 5

Gryteretten

Varm smøret i en stor jerngryte og brun hele kjøttstykket. Ta kjøttet ut av gryten og kok ut så du får med all kraften. Sett kraften til side.

Varm opp gryten igjen og stek sjalottløken på middels varme mens du rører rundt i et par minutter. Ha i de andre grønnsakene og stek et par minutter til. Ha i tomatpuré, soltørkede tomater og litt sukker.

Legg hele høyryggen oppå grønnsakene, så legger du i de hele potetene. Hell kjøttkraften over, og ca. 1/3 flaske rødvin. Væsken skal dekke nesten hele kjøttet. Dersom det ikke er nok væske, spe gjerne på med litt vann. Ha i en buljongterning. På toppen legger du en kvast timian og rosmarin hvis du har det.

Sett hele jerngryten med gryteretten i stekeovnen på 150 grader i 2 timer. La det hele småputre i ovn i litt over minst en time, kanskje to. Er det mye væske, ta av lokket etter en god time.

Kjøttet skal være helt mørt, og potetene gjennomkokte i kraften.