Miljø & bærekraft

Miljø og bærekraft har de siste årene kommet høyt opp på vår dagsorden. I 2019 gjorde vi noen ganske store grep for å ta vårt ansvar som en bærekraftig leverandør av ferdige retter.

Derfor har vi også fått egen miljø- og bærekraftsansvarlig, som har måtte sette seg inn i blant annet emballasje, gjenvinning og livssyklusanalyser. For i god gründerånd må man gjøre flere ting, og det har kokken vår Elisabeth gjort med iver og lyst.

Dette er de tre områdene vi fokuserer mest på:

Matredding

Målet er å inspirere suppekjøperne våre til å være med å redusere matsvinn. En matredderboks er perfekt til det. Matredderboksen er et tett beger med lokk som man oppbevarer i kjøleskapet for rester etter måltid. For at suppeboksene skal egne seg best mulig som matredderboks går vi nå bort fra å trykke designet rett på suppebegeret. I stedet bruker vi papiretiketter man kan ta av og resirkulere som papp.

#matredderboks

De blanke begrene tåler å fryses og oppvarming i mikro. Det er en låsemekanisme på begeret slik at man kan lukke den (blir ikke forseglet, men lokket sitter tett på) og man kan fint bruke det til restemat eller som matboks. Eller til og med til blyanter, som en leke og til oppbevaring av småting.

Vi kommer til å legge ut mange gode idéer fremover til hva begrene kan brukes til. Sammen med oss har vi matredderdronningen Mette Havre som også kommer til å dele sine matreddertips med suppeboksen. For å inspirere til å begrense matsvinn lager vi nå istedenfor serveringstips, en rekke #restetips på papiretiketten rundt boksen. Rester egner seg nemlig godt som tilbehør i suppene.

Msu 350 street 9

Valg av emballasje. Hvorfor plast?

I vårt arbeid med miljø og bærekraft har vi tatt en skikkelig gjennomgang av emballasjen vi bruker. Mange lurer på hvorfor vi bruker plastbeger til suppene. Plast har fått et dårlig rykte, men plast er ikke plast. Plast på avveie, altså den plasten som ikke blir gjenvunnet eller kastet, men havner i naturen er et stort problem. Men plast har mange gode egenskaper. Den veier lite, og har dermed et lavere Co2 utslipp enn for eksempel glass. I tillegg er plast et helt tett materiale, som bidrar til at maten får lenger holdbarhet. Alt i alt er emballasjen vi bruker til suppene svært godt egnet.

Når det gjelder grytene har vi funnet en ny og bedre emballasje. Det viser seg at sort plastemballasje ikke lar seg resirkulere. Derfor endrer vi nå til en annen plastemballasje som er gjenvinnbar. Den er grå/grønn i fargen, og har de samme egenskapene og kvalitetene som emballasjen vi har brukt til nå. Vi blir den første ferdigmatleverandøren som tar dette grepet, det er vi veldig fornøyde med. Vi håper at de store aktørene vil følge etter, det vil være til stort bidrag til mer bærekraftig emballasjebruk.

Nyhet mere suppe

Livssyklusanalyse og Co2 kompensasjon

Mere Mat skal være en bedrift som setter seg klare mål og som jobber hardt for å nå dem. Når vi sier vi skal bli best på miljø og bærekraft så mener vi det. Alt skal på bordet. Derfor bestemte vi oss for i 2019 å inngå et samarbeid med Cemasys.

Cemasys er et firma som lager klimaregnskap for bedrifter. De skal beregne hvilket avtrykk vår bedrift Mere Mat står for, og hvor mye Co2 vi slipper ut per enhet. Rapporten fra Cemasys vil hjelpe oss med å igangsette tiltak som kan redusere vårt avtrykk, i tillegg til at vi skal kompensere for det avtrykket vi faktisk har. Når rapporten er klar skal vi selvsagt dele den med dere.

Fordi vi vil være en transparent bedrift vil vi ikke bare vise frem og merke produkter med lavt avtrykk, men også de produktene som har kjøtt i seg og som derved bidrar til et høyere utslipp av Co2. Alt utslippet vårt vil vi så kompensere for. Det betyr at vi gjennom Cemasys vil investere i ulike bærekraftsprosjekter som vil bidra til redusert utslipp av Co2, tilsvarende det vi slipper ut.

Livssyklusanalysen vår legges ut her så snart den er klar. Vil du vite mer om vårt arbeid med miljø og bærekraft?

Les miljø og bærekraftsrapporten vår for 2019/2020 her.