Sterk thaisuppe: Tom kha gai

Oppskrifter

Denne suppen finnes så å si på alle menyer i alle thairestauranter i hele verden. Kjapp og enkel å lage hjemme. Og smaker fantastisk godt!

Suppe tom kha gai

Er curryen litt vel sterk, kan du droppe chili og mildne suppen med en klatt yoghurt eller crème fraîche. Elisabeth lager den med kyllinglår, for da kan hun lage kyllingkraft samtidig. Dessuten smaker lår mer enn bryst.

Tom kha gai

6-8 porsjoner

Tom gha kai

Ingredienser

2 kyllinglår
1 1/2 løk
1 persillekvast
sorte pepperkorn
litt havsalt
vann
2 hvitløksfedd
2 ss nøytral olje til steking
2 håndfull shitakesopp og østerssopp
1 stilk sitrongress
2 cm ingefær eller galangal
3 ts red curry paste
2 vårløk
1-2 bokser kokosmelk
ca. 1/2 rød chili eller 1/2 ts tørket chiliflak (smak til)
2-3 limeblader
en skvis limesaft
1 ss nam pla (thailandsk fiskesaus)
pak choi
cherrytomater
frisk koriander

Fremgangsmåte

Skyll kyllinglårene, legg dem i en kjele og dekk dem med kaldt vann. Kok opp og skum av. Ha gjerne i en kvast persille, en halv løk, en liten neve havsalt og noen sorte pepperkorn. La lårene småputre i ca. 45 minutter. De skal være helt gjennomkokte.

Ta lårene opp og legg til side, sil av kraften. Mens kyllingen småputrer, surr løk og hvitløk i olje til det blir mykt og blankt.

Ta av det ytterste bladet av sitrongresset, skrell ingefæren og chili og grovhakk det hele. Ha i sammen med løken. Skru opp temperaturen så det får en lett brunfarge. Ha i red curry, men kjenn hvor sterk den er før du tar i alt!

Skiv soppen, hakk vårløken og ha i kjelen. Ha i limebladene. Øs den silte kyllingkraften over kjelen med grønnsakene og ha i kokosmelken. Riv i kyllingen. Smak til med nam pla og limesaft. La det småkoke til kyllingen og grønnsakene er møre. Ha i pak choi og små båter av cherrytomater rett før servering. Og server med rikelig av koriander!