Turmat på termos og andre tips

Tips & Triks

Det er ikke alltid man har mulighet til å tenne opp et bål eller en primus på tur. Da er en termos god å ha. Turmat på termos gjør utflukten ekstra hyggelig.

Turmat tips

Mat smaker ekstra godt ute i naturen. Her er våre tips til hva du bør tenke på når du skal ha med mat på termos, og andre gode tips til enkel turmat.

Har du karantene hjemme? Lag god mat og nyt den i vinduskarmen, på balkongen eller i hagen. Det er viktig å kose seg litt ekstra i disse tider.

Mat på termos

Turmat termos

Har du med deg varmt vann på termos er det mye du kan lage. Wienerpølser trenger for eksempel bare å trekke i ti minutter i varmt vann. Legg pølsene i termosen ti minutter før de skal spises. Hvis du lager nudler, ha gjerne i litt ekstra grønnsaker, for eksempel vårløk og gulrot.

Lapskaus og andre gryteretter egner seg også godt på termos. Og gir mye næring og energi. Prøv chili sin carne for eksempel. En sterk og smaksrik gryterett kan gjøre underverker.

Alle glatte grønnsaksupper egner seg godt på termos. Også supper med bønner, linser og små biter grønnsaker går fint. Det kan være lurt å tenke på at grønnsakene ikke kokes for mye på forhånd siden varmebehandlingen fortsetter på termosen. Våre supper egner seg også godt som turmat.

Supper tyknet med egg eller fisk anbefales ikke å ta med. Det er fordi verken egg eller fisk bør utsettes for varmebehandling over lang tid - egget kan klumpe seg og fisken blir overkokt.

Tomat på termos

En god måte å bruke opp de overmodne tomatene på kjøkkenbenken. Frisk tomatsuppe med solmodne tomater er godt med tilbehør som brød eller knekkebrød og litt smør. Ha gjerne i noen biter med god pølse, hvite bønner eller pasta.

Tomat pa termos

Ingredienser

1/2 løk
8 tomater, gjerne overmodne
2-3 ss god olivenolje
salt
sukker
pepper
tørket chili
pølser eller ferdigkokte hvite bønner

Slik lager du Tomat på termos

Skrell løken og grovhakk den. Ta ut den grønne stilken i tomaten og hakk den i mindre biter. Stek løken på middels varme i olivenoljen til den blir blank. Tilsett litt salt, sukker og tørket chili. La det surre et par minutter til mens du rører rundt. Ha så i de hakkede tomatene.

Sett på lokk og la det småputre i noen minutter. Kok opp vann i vannkokeren. Mos suppen og spe med kokende vann hvis den er for tykk. Ha i stekte pølsebiter eller hvite bønner og hell på termosen.

Flere gode tips til turen

Turmat tips baer

Det er mye du kan lage på forhånd og ta med deg i en matpakke eller lignende. Men husk at det er enkelte råvarer som ikke holder seg like godt i lengden. For eksempel skalldyr som reker.

Flere gode tips på tur er:

- Nøtter, bær og frukt er alltid godt å ha med på tur
- Middagsrester som taco og pizza
- Ferskt landbrød med spekemat og eggerøre
- Fylte tortillalefser, for eksempel med salat, ost og skinke
- Pastasalater, eller en tunfisksalat
- Kjøleskapsgrøt med kakao og friske bær på toppen
- All mulig bakst, boller og brownie slår alltid godt an