Grønn vårsuppe med grønnkålpesto

Oppskrifter

En frisk og vårlig suppe proppfull av sprø grønnsaker. Lag grønnkålpesto til suppen så har du et kjempegodt pålegg til senere.

Varsuppe 3

Grønn vårsuppe smaker ekstra godt med en klatt grønnkålpesto i ved servering. Oppskrift på grønnkålpesto finner du nederst på denne siden.

Godt tips - Forvell grønnsakene

Ikke kok grønnsakene direkte i kraften, forvell dem i stedet. Da blir de mye mer delikate, og du har kontroll på at de ikke blir overkokte. Legger du grønnsakene rett fra kokende vann til iskaldt vann, stopper du kokeprosessen inni grønnsakene raskt, og de blir sprø og fine! Salt vann gir god smak og gjør at grønnfargen holder seg bedre.

Grønn vårsuppe

4 porsjoner

En deilig og frisk suppe full av vårlige grønnsaker. Oppskriften er kjøttfri, og du lager den enkelt vegetar ved å bruke grønnsakskraft eller buljong i stedet for kyllingkraft.

Gronn varsuppe

Ingredienser i grønn vårsuppe

100 g helkorn, bygg eller hvete (bløtlegges over natten)
1 L kyllingkraft eller buljong (eller annen kraft)
100 g frosne, grønne erter
6 asparges
1/2 pk aspargesbønner
1 pk sukkererter
2 gulrøtter
1/2 bunt vårløk
Vann
Salt
Friske urter

Slik lager du grønn vårsuppe

Bløtlegg helkorn over natten.

Kok opp kraften og ha i de bløtlagte helkornene. Kok kornene til de er møre, det tar ca. 30 minutter. Mens de koker fortsetter du med grønnsakene.

Gjør klar kaldt vann, gjerne med isbiter. Skyll grønnsakene. Brekk av bunnen på aspargesene der de knekker naturlig, og del de i to på langs. Kutt topp og bunn av aspargesbønnene og sukkerertene. Skrell gulrøttene og del de i tynne skiver, gjerne med en mandolin hvis du har. Skrell det ytterste laget av vårløken og kutt av bunnen. Del vårløken i skrå skiver.

Kok opp vann i en kjele og ha i godt med salt. Forvell grønnsakene etter tur i det kokende vannet. Det tar bare et par minutter per grønnsak, de skal fortsatt være sprø og friske. Bruk en hjulsleiv til å ta opp grønnsakene og legg de rett over i det iskalde vannet. Dette gjør at du bremser kokeprosessen og du tar vare på de gode næringsstoffene i grønnsakene, og de blir sprø og fine.

Rett før servering har du de forvellede grønnsakene i suppekraften. Server med friske urter og en god skje grønnkålpesto i hver suppeskål.

Grønnkålpesto

Passer perfekt på brødskiva, i salaten eller til fisk. Grønnkål har et høyt næringsinnhold og regnes for å være en supergrønnsak. Godt for kroppen!

Grønnkålpesto oppbevares i et tett glass i kjøleskapet - mørkt og kaldt. Da holder den seg noen uker.

Gronnkalpesto horisontal

Ingredienser grønnkålpesto

150 g grønnkål
1 god håndfull spinat
1 god bit revet parmesan, manchego eller pecorino
2 ss gresskarkjerner
1/4 fedd hvitløk
en skvis fersk sitron
1 dl olivenolje

Slik lager du grønnkålpesto

Rens og skyll grønnkålen. Har du grønnkål med stilk fjerner du stilken ved å holde i den nederste delen, så drar du bladet av stilken. Rens og skyll spinatbladene godt.

Forvell grønnsakene og spinaten i saltet, fosskokende vann. Legg i grønnkålen først, den trenger ca. et halvt minutt, spinaten trenger kun noen sekunder. Hell det hele over i et dørslag, og la det kjøle seg ned i kaldt, rennende vann.

Klem vannet godt ut av grønnkål og spinaten. Ha det så i en bolle. Tilsett revet ost, gresskarkjerner, hvitløk og en skvis sitron.

Bruk en stavmikser til å mose alt mens du sper med olivenolje. Eller ha det hele i en foodprosessor. Smak til med salt hvis du ønsker det.